Een DJ zoeken: hoe begin je eraan?

Hebben jullie je keuze gemaakt en besloten om voor een dj te gaan? Perfect, maar hoe begin je er precies aan? Hoe ga je te werk tijdens je zoektocht naar de ideale dj? Het is inderdaad niet zo gemakkelijk, maar je zal zien dat je uiteindelijk de ideale match zal vinden. Hieronder vind je alvast een aantal tips om jullie te helpen bij het zoeken.

DJ op een huwelijk

Een onuitputtelijk repertoire

Een dj heeft als grootste troef een enorme waaier aan nummers. Bespreek daarom ook op voorhand wat jullie precies willen draaien op jullie huwelijk, zodat hij of zij hiermee zeker rekening mee kan houden en extra cachet kan geven aan jullie droomdag door nog meer van jullie persoonlijkheid te kunnen aan jullie genodigden. Maak ook samen met je partner een lijst met jullie voorkeursmuziek, zodat de dj een naslagwerk heeft ter herinnering. Eender wat jullie willen draaien, een dj zorgt er steeds voor dat alle muziek voor handen is, ongeacht het genre. Mijn goede vriend Timo Dawson zegt altijd: "een goede huwelijks-DJ is meestal geen goede club-DJ. Kies iemand die alleen huwelijken doet: hij weet wat werkt en wat het publiek verwacht!".

Al het materiaal voorhanden

Een ander voordeel aan een professioneel dj is dat deze een rijk verleden heeft aan ervaringen met andere huwelijken. Zo zal hij of zij bijvoorbeeld weinig problemen ondervinden met de muziekinstallatie en met de belichting. Vaak beschikt deze zelfs over een eigen geluidsinstallatie, zodat jullie je daar ook geen zorgen meer over hoeven te maken. Een dj kan ook makkelijk inspelen op eventuele geluidsproblemen en hij of zij kan ook zonder problemen inspelen op het aanwezige publiek. Eender welke dj jullie kiezen, maak steeds van tevoren kennis om zeker te zijn dat jullie elkaar tot in de puntjes begrijpen.

Een evenwichtig prijskaartje

Waar natuurlijk iedereen mee in het achterhoofd zit, is het prijskaartje dat een dj met zich meebrengt. Alle prijzen zijn relatief, het is belangrijker dat jullie je goed voelen bij de artiest in kwestie en dat jullie je wensen duidelijk kunnen mededelen. Prijzen zijn ook vaak bespreekbaar, afhankelijk van de te draaien uren. Meerdere uren kunnen vaak in verhouding goedkoper uitkomen, dan slechts enkele uurtjes. Bespreek daarom alle mogelijkheden met de gekozen dj, zodat jullie zicht hebben op alle opties en geen verkeerde beslissingen nemen. En vergeet niet: muziek is een bepalende factor voor de sfeer op jullie huwelijk; besparen mag, maar doe het zeker met mate!

De aankondiging van de openingsdans

De openingsdans is misschien wel één van de meest emotionele momenten van een huwelijk. Het is daarom ook eens zo belangrijk de gekozen dj in te lichten van dit speciale moment. Wanneer zal deze precies plaatsvinden, welk nummer dient er gedraaid te worden en hoe moet de aankondiging gebeuren: tal van vragen zijn hier aan de orde. Let er op dat beide partijen – jullie en de dj – duidelijk begrijpen wat ze van elkaar verlangen, zodat elke mogelijke fout vermeden wordt. Misschien een kleine tip: ga voor een netjes uitziende dj, deze komt immers in het oog te staan van alle genodigden en de aankondiging dient uiteindelijk ook door een verzorgd iemand te gebeuren.