Het belang van muziek voor een huwelijk

Het is van groot belang te beseffen dat je muziekkeuze op zijn minst even belangrijk is als de keuze van je trouwringen, van je bruidsjurk en trouwkostuum, van je genodigden en van je feestzaal. Waarom precies? Wel het bepaalt meer dan je denkt de sfeer en ambiance op je droomdag. Wat is er immers fijner dan op de dag zelf jullie genodigden te kunnen emotioneren en enkele jaren later zelf nog een traantje weg te kunnen pinken bij het horen van bepaalde nummers? Muziek heeft de kracht emoties op te roepen en bijhorende gedachten en herinneringen op te roepen, dus ga goed te werk bij jullie zoektocht naar de perfecte muziek.

Muziek als weerspiegeling van het huwelijkskoppel

Wil je een goede muziekkeuze maken, dan dien je er eerst en vooral op te letten dat de gekozen nummers mooi aansluiten op jullie persoonlijkheid en karakter. Vandaar het grote belang om tezamen te bespreken wat jullie beiden precies in gedachten hebben, zodat de muziekkeuze ook daadwerkelijk een weerspiegeling wordt van jullie als huwelijkskoppel. Jullie huwelijk wordt op deze manier nog eens extra in de schijnwerpers geplaatst en de sfeer zal er eens zo goed op worden!

Pianist op een huwelijk

Muziek als begeleiding

Eens je goed weet wat je precies wenst, is het ook van belang dat je bepaalt wanneer je de muziek wilt horen. Wees je bijvoorbeeld bewust van de dagindeling en de diverse gelegenheden die hiermee gepaard gaan. Denk hierbij maar aan de ceremonie, de receptie, het dansfeest, de opkomst van de bruid, het diner en ga zo maar verder. Het zijn stuk voor stuk geheel andere aangelegenheden en ze hebben dan ook elk een andere geladenheid. Het is aan jullie om elk moment van de dag een bepaalde vervoering te geven. Welke sfeer willen jullie creëren op welk moment? Dat is de hamvraag die jullie tezamen dienen te beantwoorden en die moet reflecteren in jullie muziekkeuze.

"Levende" muziek of "gedraaide" muziek?

Nu spreekt het voor zich dat een livebandje meer van je portefeuille zal vergen dan een professionele dj. Maar eigenlijk is dit niet de essentie, eigenlijk moeten jullie samen overwegen of jullie net zo veel plezier zullen beleven en jullie je net zo gelukzalig zullen voelen bij de muziek van een dj als bij deze van een live optreden. Prijzen kunnen uiteraard heel uiteenlopend zijn. Zo zal een bekwaam pianist in combinatie met een goede zangeres (je vindt een combo als dit hier!) vaak goedkoper uitkomen dan een echt muziekgezelschap en zal een professioneel harpist minder duur zijn dan een heel orkest. Het is dus aan jullie om de gulden middenweg te vinden! Toch kan je vaak ook professionele muzikanten en zangers inhuren voor een fijne prijs.

Geluidskwaliteit ten top!

Eender welke keuze jullie maken, het is van uiterst belang dat er wordt toegezien op de aanwezigheid van een goede muziek- en geluidsinstallatie. De omvang en de aard van de ruimte in kwestie is natuurlijk medebepalend, maar het is de installatie die het werk zal moeten verrichten. Bespreek dit ook met de dj of muziekband die aanwezig zal zijn op jullie grote dag, zodat alle eventuele foutjes en misvattingen alvast vermeden worden.