Muzikale begeleiding van je huwelijksviering zoeken

Een huwelijksviering is jullie moment suprême van de dag. Het is immers het moment waarop het gebeurt, waarop jullie elkaar het ja-woord geven en jullie je aan elkaar verbinden voor het leven. Het is iets speciaals, het is iets magisch en vooral ook emotioneel. Niet alleen voor jullie, maar ook voor jullie genodigden. De muziekkeuze en bijhorende begeleiding op deze gelegenheid is dan ook van uiterst belang!

In de kerk

Kerkelijk of niet-kerkelijke huwelijksviering?

Eerst en vooral is het van belang te kijken naar de soort viering die jullie voor ogen hebben. Is deze kerkelijk, dan dient er voorzichtig te worden omgesprongen wat de muziekkeuze betreft: deze zal namelijk moeten worden goedgekeurd door de kerk in kwestie! Niet alle nummers worden goedgekeurd en het kan dus zijn dat jullie muziekkeuze zal moeten worden aangepast. Verder dien je er ook op te letten dat de gekozen muziek nauwkeurig aansluit bij de te lezen woorden. Uiteraard is een live nummer mogelijk, bijvoorbeeld door een familielid, maar bespreek dit ruim op voorhand met de priester: wordt het nummer goedgekeurd, is er een bepaalde installatie mogelijk en ga zo maar verder.

Is jullie huwelijksviering niet-kerkelijk? Dan kunnen jullie natuurlijk zonder anderen beslissen welke muziek jullie wensen te draaien tijdens de viering. Jullie kunnen jullie creativiteit de vrije loop laten gaan en alle mogelijke hulpmiddelen inroepen. Je kan een livebandje raadplegen, je kan een pianist inhuren, je kan zelfs geheel zelf een nummertje opvoeren.

Live zang als rode draad

Iedereen houdt wel van live zang, waarschijnlijk ook jullie. Dit ook volkomen normaal, want de lading van een live stem is veel groter dan deze op een cd of radio. Het kan je tot diep vanbinnen verroeren en dit is precies wat jullie willen bekomen tijdens jullie viering. Het kan je genodigden kippenvel bezorgen of emotioneren tot in het hart.

Wil je ook graag dergelijke live zang op jullie huwelijksviering? Dan zijn er een aantal mogelijkheden ter jullie beschikking. Zo kan je er voor kiezen om één iemand uit te nodigen – een zanger of zangeres – voor bijvoorbeeld een intiem nummer. Je kan er ook voor opteren om een koor of duo te laten zingen tijdens jullie viering. Eender welke optie jullie kiezen, wees jullie er van bewust dat de zang op zich ook kan worden aangevuld door muzikale begeleiding, door middel van instrumenten wel te verstaan. Let wel: maak dat het volume niet te overheersend is, zodat de intieme sfeer bewaard wordt.

Ambiance versus muzikaal programma

Niet alleen wekt een instrumentale begeleiding emoties opwekken, het bezorgt je huwelijk ook een stijlvolle en karakteristieke ambiance! En dit ongeacht het genre muziek en type artiest: harpisten, pianisten, koren, gitaristen, duetten en ga zo maar verder. Werkelijk alles is mogelijk!

Samen met de gekozen artiest kunnen jullie dan het muzikale programma samenstellen. Welke muziek dient er gespeeld te worden op welk moment (opkomst van de bruid, het wisselen van de geloften, de uitwisseling van de ringen, het tekenen van de trouwakten enzoverder)? Welke teksten dienen gezongen te worden? Is de gekozen artiest de gekozen muziek meester? Een goede band tussen beide partijen is bijgevolg zeer belangrijk om zo goed mogelijk te voldoen aan alle wensen.